První příměstský tábor

Na konci července 2020 se uskutečnil náš první příměstský tábor Veselé vědy v Křepenicích. Nabitý program byl plný her, experimentů a společných zážitků s novými kamarády a byl zpestřen i celodenním výletem do Štětkovic. Sešlo se osmnáct malých vědců a vědkyň, kteří si společně užívali týmového bádání a vědecké práce.



Děti se scházely každé ráno a jejich den byl plný zajímavých objevů a pokusů. První den tábora byly pasovány na vědce a poprvé se jim otevřela vědecká laboratoř plná zkumavek, baněk, misek a dalšího laboratorního náčiní. Úterý byl den vynálezů. Dělali jsme vlastní katapult, lodičku a vyráběli jsme také sliz.

Středa pak patřila celodennímu výletu.



Ve čtvrtek byl den lidského těla. Zjišťovali jsme, jak naše tělo funguje, kde máme jaké orgány. Vytvořili jsme pomocí kádinky, brček a balónku umělé srdce, na kterém jsme si ukázali, jak pumpuje krev. Poslední den tábora pak patřil hmyzu. Děti vyráběly domečky pro hmyz a pozorovaly mravence v jejich každodenním životě.



Veselá věda pro děti není nic neobvyklého. Během školního roku probíhá na základní škole v Sedlčanech pravidelně kroužek Veselé vědy, kterého se mohou zúčastňovat děti nejen místní, ale i přespolní.

Celý příměstský tábor měl skvělou kamarádskou atmosféru a užili si ho nejen děti, ale i lektoři. Již se těšíme na další ročníky.